Geld moet rollen: het belang van lokaal geld.

Wij van Bewust Brummen vinden het de moeite waard cash te betalen, zodat we met geld kunnen doen wat wij zelf willen. Kan dat dan niet als je digitaal betaalt? Nog wel. Maar met de komst van de Central Banking Digital Currency (CBDC) waarbij het geld geprogrammeerd kan worden, lijkt een toekomst waarin de overheid zich met jouw uitgavenpatroon kan bemoeien opeens heel dichtbij. Dat zal niet voor iedereen gelden; hoe meer je financieel afhankelijk bent van de overheid, des te groter de kans dat zij de regels voor jou zullen bepalen.
Die toekomst van controle komt stap voor stap dichterbij, dat blijkt wel uit heel recente berichten in de reguliere media. De overheid wil bij iedereen elke transactie boven de 100 laten monitoren “in de strijd tegen criminaliteit”. En de Rabobank stuurde recent een brief uit waarin zij burgers vraagt het opnemen van contant geld te verminderen  omdat, zo schrijft de bank, “klanten door het gebruik van contant geld ongewild betrokken kunnen raken bij witwassen, het financieren van terrorisme en andere criminele activiteiten.” 
Beide ontwikkelingen spelen nu, december 2022. 
Wat cash ook de moeite waard maakt is dat je er desgewenst een anonieme transactie mee kunt doen. Bijvoorbeeld om iemand eens een keertje iets toe te stoppen of een ‘stoute’ aankoop te doen. 
Bedenk verder dat mensen die in een ongezonde relatie zitten vaak financieel afhankelijk worden gemaakt door hun misbruiker. Zonder contant geld wordt een uitweg voor hen nóg moeilijker of zelfs onmogelijk. Ook ouderen of mensen met een beperking weten vaak niet zo goed hoe ze de digitale technologie kunnen gebruiken en zijn kwetsbaar voor oplichting zoals scams en phishing.
Een laatste reden die we willen noemen is dat je met digitaal geld ALTIJD nieuwe soft- en hardware zult moeten kopen. En bedenk eens hoe je gaat betalen als de stroom uitvalt–een gebeurtenis die altijd al in minder ontwikkelde landen plaatsvindt, maar nu met de huidige energiecrisis misschien ook hier wel een probleem kan worden.

Een stap verder

Niemand kan in de toekomst kijken. Toch praten zoveel economen over een serieuze dreiging binnen het financiële systeem, dat het  zeker een slimme zet lijkt alvast een alternatief voor de Euro in te zetten.
Er bestaan in Nederland al een aantal lokale munten (dat zijn munten die vooral voor betaling bij lokale bedrijven gebruikt worden) en ook een landelijk alternatief: De Florijn. De ‘mantra’ van de initiatiefnemer van stichting Florijn, Anthony Migchels, is: ‘Geld moet rollen’. Migchels doet op zijn website duidelijk uit te doeken wat de voordelen van de Florijn zijn voor particulier én bedrijfsleven.  
Hij vertelt ook steevast een verhaaltje waarmee hij het nut van zo’n alternatieve munt super simpel uitlegt, ‘Briefje van 50’.

 

Briefje van 50
“Ik heb een briefje van 50 euro in mijn zak. Ik ga naar het restaurant en betaal ermee. De chef gebruikt het om groente bij de groenteboer te kopen. De groenteboer gaat naar de drogisterij om zijn rekening te betalen. De drogist gebruikt het om de kapper te betalen. En de kapper betaalt een lunch bij de broodjeszaak in het dorp. Na een aantal keren doorgeven is er in de echte economie nog steeds een briefje van 50 euro.
Dan ga ik naar het restaurant en betaal met mijn pinpas. De chef betaalt zijn groenten bij de groenteboer met zijn pinpas, etc. De pin- en bankkosten zijn rond de 0,50 cent per transactie. Na 80 transacties zijn er van de aanvankelijke 50 euro nog maar 10 over in de echte economie. De overige 40 euro belandden in het bankstelsel.”
 
Binnenkort komt de Florijn met cash geld op de markt, zie hiernaast. 
Wil je meer weten over de Florijn kijk dan op: betalenmetflorijn.nl
Benieuwd naar wat Bewust Brummen met contant geld gaat doen?